مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

وسایل و تجهیزات شارژ گاز

۱_ گیج های فشار به همراه شیلنگ های مخصوص

۲_ تجهیزات جوشکاری

۳_ پمپ وکیوم

۴_ انواع رابط ها

۵_ آمپر متر

۶_ انبر کور کن

۷_ ابزار مربوطه مانند لوله مویی بر و آچار ها ،پیچ گوشتی و …

۸_ کپسول مبرد

۹_ آینه تلسکوپی

گیج های فشار

اساس عملکرد گیج های فشار :

دارای لوله ای درون یک محفظه دایره ای شکل می باشد که با سطح بیضوی خود (لوله بوردون)،. وقتی فشار سیال وارد آن می شود تمایل به باز شدن دارد. و عقربه گیج را روی صفحه به سمت بالا حرکت می دهد. و هنگامی که فشار کم شد لوله بوردون جمع شده و عقربه به سمت پایین حرکت می کند.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

انواع گیج های فشار

۱) گیج تکی ساده

رنگ استاندارد آن قرمز می باشد. که به گیج فشار بالا معروف است صفحه آن از دو واحد فشار PSI و Kg/cm2. یا bar تشکیل شده است. کاربرد آن برای نشت یابی در سیستم هایی که فشار آنها بالاست مانند کولر گازی.

۲) گیج تکی مرکب

رنگ استاندارد آن آبی می باشد که به گیج فشار کم معروف است. صفحه آن از واحد فشار و واحد خلاء( وکیوم ) تشکیل شده است. کاربرد این گیج بیشتر برای وکیوم و شارژ مبرد سیستم‌های تبرید مانند تعمیرات یخچال است.

۳) گیج مانیفولد

از دو فشارسنج ساده و مرکب تشکیل شده است. و کاربرد فراوانی در هنگام سرویس و تعمیرات دستگاههای سرد کننده و تهویه مطبوع دارد. و این امکان را به سرویسکار می‌دهد که بدون ایجاد وقفه در باز و بسته کردن لوله ها ،. عملیات سرویس را انجام دهد و تمام عملیات تخلیه، فشار، وکیوم و شارژ مبرد را انجام دهد.

۴) گیج های دیجیتالی

امروزه برای راحتی کار از آنها استفاده می شود،. زیرا علاوه بر فشار و دما می تواند نوع مبرد، وزن مبرد و سایر مشخصات آنها را نشان دهد.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

تجهیزات جوشکاری

شامل کپسولهای اکسیژن و اسیتیلن یا بوتان همراه رگلاتور آن، شیلنگ ها،. مشعل جوشکاری، سیم جوش (نقره ،برنج، آلومینیوم،) سمباده نرم ،فندک جوشکاری،. برس سیمی، پودر جوش مخصوص برای هر سیم جوش و…

پمپ وکیوم

پمپ وکیوم دستگاهی است فقط برای ایجاد خلاء از آن استفاده می شود. و می تواند هوا و یا رطوبت احتمالی درون سیکل را خارج کند. و می تواند خلاء نزدیک به خلاء مطلق در حدود ۲۹ اینچ جیوه ایجاد کند.( وکیوم مطلوب).

نشان دهنده میزان وکیوم

برای متوجه شدن از کامل شدن وکیوم و عدم نشتی در سیستم از دستگاه الکترونیکی وکیوم سنج استفاده می کنیم. خلاء کمتر از ۵۰۰ میکرون یا 5mm Hg/. مناسب است.

انبر لوله کور کن

وسیله ای مانند انبر قفلی است که برای مسدود کردن کامل لوله شارژ (لوله کور) که از خروج گاز در خاتمه شارژ جلوگیری می‌کند. و برای کوچک کردن لوله هایی با قطر مختلف ساخته شده است. ابتدا باید لوله را با فشار کور کرد. سپس جهت اطمینان جای آن را جوشکاری میکنیم تا از شکستن احتمالی لوله جلوگیری شود.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

۱_ دمونتاژ

۲_ شستشوی سیکل

۳_ مونتاژ

۴_ ایجاد فشار در سیکل

۵_ نشت یابی

۶_ وکیوم

۷_ شارژ گاز

قابل ذکر است که در تمامی مراحل فوق، کمپرسور یخچال خاموش میباشد. فقط در مرحله شارژ مبرد آن هم بعد از اینکه مقداری از ماده سرمازا وارد سیکل کردیم کمپرسور یخچال را روشن می‌کنیم تا از میزان برودت اواپراتور اطلاع حاصل کنیم.

دمونتاژ

در این مرحله ابتدا لوله‌های رفت و برگشت را از کمپرسور جدا میکنیم و فیلتر درایر را نیز از مدار خارج می کنیم.

اگر داخل سیکل مبرد وجود داشته باشد ابتدا باید مبرد را جمع آوری کرد . و یا به وسیله شیلنگ و ابزار مخصوص این کار مبرد را به بیرون اتاق هدایت کرد.

شستشوی مدار مکانیکی

در موارد زیر قسمتهای مختلف یخچال را شستشو می دهیم :

۱) هنگام تعویض کمپرسور معیوب ،کندانسور ، اواپراتور، لوله مویی .

۲) هنگامی که ازنشت مبرد زمان زیادی گذشته و مبرد به طور کامل از سیکل خارج شده است و احتمال ورود رطوبت به سیکل وجود دارد.

۳) هنگام شارژ سیستم هایی که از عمر آنها بیش از ۱۰ سال می گذرد. زیرا احتمال وجود روغن در سیکل مخصوصاً در اواپراتور وجود دارد .

۴)هنگام استفاده از مبرد جایگزین به جای مبرد قبلی.

مواد شستشو دهنده

۱_ فریون 23 R یا R141_b که جایگزین R_11 برای شستشو شده‌اند.

۲_ ازت( نیتروژن N2) که بهترین شستشو دهنده سیکل برودتی میباشد.

اما گاهی از محلول‌های شیمیایی مانند توزن و غیره توسط تعمیرکاران استفاده می‌شود که توصیه نمی گردد ، چون احتمال رطوبت در آنها وجود دارد.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

مراحل انجام شستشو

۱ ) مبرد یخچال را به طور کامل از طریق لوله کور یا شیر سرویس خارج می‌کنیم.

۲) مشعل جوشکاری را با شعله خنثی روشن می کنیم .

۳) ابتدا و انتهای کندانسور را با مشعل جدا و آزاد می کنیم .

۴) ابتدا لوله مویین و سپس انتهای لوله مکش که به کمپرسور متصل است را با مشعل جدا و آزاد می کنیم.

۵) در این حالت فیلتر درایر دیگر غیر قابل استفاده است و دور ریخته می شود .

۶) برای راحتی کار سیکل تبرید به دو قسمت مجزا تقسیم می شود:

الف ) کندانسور

ب ) اواپراتور به همراه لوله مویی و لوله مکش که به هم متصل هستند.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

۷) کمپرسور شستشو داده نمی شود مگر در موارد خاص.

۸) برای شستشوی اواپراتور بدین ترتیب عمل می کنیم که یک رابط ( شیر سوزنی) از طرف لوله مویی به آن لحیم کرده و کپسول ازت را توسط یک شیلنگ متصل میکنیم.

سپس به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه شیر روی کپسول ازت را باز و بسته میکنیم. این عمل را چند بار تکرار می‌کنیم تا رطوبت و روغن موجود در لوله مویی و اواپراتور از طریق لوله مکش خارج شود.

باید دقت کرد هیچگاه اواپراتور را از سمت لوله مکش شستشو ندهید زیرا باعث مسدود شدن احتمالی لوله مویی می‌گردد.

۹) برای شستشوی کندانسور مانند اواپراتور عمل میکنیم با این تفاوت که شیر سوزنی را می توان به ورودی یا خروجی کندانسور متصل کرد و فرقی نمی کند.

۱۰) پس از شستشوی سیکل و نصب فیلتر درایر جدید تمام اتصالات باز شده را دوباره با سیم جوش نقره جوشکاری میکنیم.

۱۱) سیکل جهت ایجاد فشار در آن برای نشت یابی و اطمینان از جوشکاری آماده می شود.

(نکته) :

۱_ برای تمام سیستم هایی که عامل انبساط آنها لوله مویی می باشد به طریقی که گفته شد سیکل را شستشو می دهیم. مانند آبسردکن و یخچال ویترینی.

۲_ اگر سیستم دارای لوله مویی باشد، اما به جای لوله کور، کمپرسور، دارای شیر سرویس باشد باید لوله مکش را از شیر جدا کنیم مانند آب سرد کن، یخچال ویترینی و قصابی.

۳_ اگر سیستم دارای شیر انبساط باشد باید آن را از مدار شستشو خارج کنیم.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

ایجاد فشار در مدار یخچال

هدف از ایجاد فشار اولاً اطمینان از عدم وجود نشت، ثانیاً در صورت وجود نشت، یافتن محل آن می باشد. قبل از هرچیز باید سیستم از نظر نشت به دقت بازرسی و آزمایش شود. برای این منظور باید در تمام سیستم فشار کافی ایجاد شود. این فشار با استفاده از گاز ازت تامین می گردد.

روشی که امروزه به علت مسائل اقتصادی و راحت بودن آن توسط تعمیرکاران برودتی رواج دارد استفاده از هوای محیط جهت ایجاد فشار به وسیله کمپرسور یدکی می باشد. که روش غیر استانداردی است.

فشار مناسب جهت نشت یابی

۱- برای نشت یابی مدار یخچال بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ psi لازم است، چون فشار بیشتر باعث آسیب دیدن یا ترکیدن قسمت های کم مقاومت می شود مانند اواپراتور که از جنس آلومینیوم می باشد.

حداقل فشاری که نشت، در یک سیکل برودتی مشخص می‌شود ۵۰ psi خواهد بود. گاهی نشت بر روی بدنه کمپرسور یا بدنه ترمینال برق کمپرسور نیز رخ می دهد.

۲- برای تست مدار دستگاه سرد کننده مانند یخچال ویترینی یا آبسردکن که لوله‌های اواپراتور و کندانسور از جنس لوله های مسی سخت است بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ psi خواهد بود.

مراحل انجام کار

این مرحله بعد از شستشوی سیکل انجام می گیرد که به ترتیب زیر صورت می گیرد:

۱- شیر سوزنی را به لوله شارژ کمپرسور یخچال لحیم می کنیم یا به طور موقت متصل می کنیم.

۲- شیلنگ گیج فشار قوی مانیفولد (قرمز رنگ) را به لوله کور متصل می کنیم.

۳- شیلنگ وسط گیج مانیفولد را به کپسول ازت وصل می کنیم.

۴- شیر کپسول ازت را باز کرده تا فشار مناسب در سیستم ایجاد کند (۱۰۰ تا ۱۵۰ psi )،سپس شیر مربوطه را می بندیم همچنین شیر گیج فشار زیاد مانیفولد که باز است را نیز می بندیم.

۵- سیستم را نشت یابی کنید.

۶- برای اطمینان از عدم نشت، سیستم را تا مدت یک ساعت در این حالت قرار دهید تا نشانه‌ای از کم شدن فشار در گیج مشاهده نشود.

۷- در صورتی که سیستم نشتی داشته باشد با باز کردن آرام آرام شیر گیج فشار کم (گیج آبی رنگ) فشار داخل سیکل را تخلیه می کنیم و محل نشت را جوشکاری می کنیم.

۸- اگر سیستم نشتی نداشته باشد فشار را تخلیه می کنیم حال سیستم برای مرحله وکیوم آماده است.

(نکته):

اگر کمپرسور سیستم سرد کننده به جای لوله کور مجهز به شیر سرویس باشد کار ساده تر انجام می گیرد بدین صورت که ساقه شیر سرویس را موافق عقربه های ساعت یک یا دو دور می چرخانیم سپس شیلنگ قرمز گیج فشار بالای مانیفولد را مستقیماً بدون احتیاج به رابط به شیر سرویس وصل می کنیم و عملیات فشار، وکیوم و شارژ مبرد را از همان مکان انجام می دهیم.

روش های نشت یابی

نشت معمولاً در سیکل تبرید در محل اتصالات واقع می‌شود و معمولاً محل نشت چرب می شود زیرا همراه با مبرد روغن نیز خارج می گردد. گاهی اوقات بر اثر پوسیدگی یا ضربه در طول مسیر مبرد، نشتی نیز ایجاد می گردد که به روش های زیر می توان نشت یابی کرد.

۱) با استفاده از محلول کف صابون

متداول ترین روش نشت یابی است که پس از مرحله ایجاد فشار در سیکل، محلول کف صابون را در محل های مشکوک مورد آزمایش قرار می دهیم در صورتی که هیچ حبابی تولید نشود محل نشتی ندارد.

۲) مشعل هالید

مشعل ساده‌ای است که با گاز پروپان یا الکل پر می شود و در بالای محفظه اختلاط مشعل یک حلقه مسی است که شعله از میان آن عبور می‌کند. وقتی مشعل روشن می‌شود هوا از طریق لوله مکنده به داخل محفظه اختلاط راه یافته و شعله به رنگ آبی و بدون دود می سوزد ولی وقتی که مواد فریونی به همراه هوا وارد محفظه اختلاط می شوند رنگ شعله سبز می شود. برای این کار مشعل را روشن کرده و سر آزاد لوله مکنده را به اطراف اتصالات لوله ها و نقاط مشکوک نزدیک می کنیم در صورتیکه گازی از این نقاط خارج شود رنگ شعله تغییر میکند و محل نشت پیدا می شود.

۳) نشت یاب الکترونیکی

نشت یاب الکترونیکی کاملاً حساس و دقیق می باشد و کار کردن با آن بسیار ساده است. ابتدا آن را روشن کرده و در این حالت صدای بوق خفیفی به گوش می‌رسد. هنگامی که حس کننده آن در مجاورت ماده فریونی قرار می گیرد صدای بوق آن سریعتر و یا به صورت آژیر در می آید و محل نشت را پیدا می کند. نشت یاب های الکترونیکی به کلر حساس هستند. اما امروزه مبردهای جدید فاقد کلر هستند و باید نشت یاب جدید و مخصوص استفاده کرد.

۴) نشت یابی با اشعه ماورای بنفش( uv)

نشت یابی فرابنفش، نشت هایی به کوچکی ۳/۵ گرم در سال را تشخیص می دهد. برای همه مبردهای رایج در سیستم های تبرید و تهویه مطبوع کاربرد دارد.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

ایجاد خلاء (وکیوم)

این عمل بعد از مرحله نشت یابی و قبل از شارژ گاز صورت می‌گیرد. و برای این منظور انجام می‌شود که سیکل باید از هرگونه ماده سرمازای قبلی و هوا و رطوبت موجود تخلیه شود. سیکل یخچال هر قدر از وکیوم بهتری برخوردار شود و مرحله شارژ کاملاً انجام شود از راندمان بالاتری برخوردار خواهد شد.

مراحل انجام کار

۱) شیلنگ گیج فشار کم مانیفولد (گیج آبی) را به لوله کور یا شیر سرویس متصل می کنیم.

۲) شیلنگ وسط گیج را به مکش پمپ وکیوم یا مکش کمپرسور یدکی متصل می کنیم. در این حالت شیر قرمز رنگ بسته و شیر آبی رنگ باز است.

۳) پمپ وکیوم یا کمپرسور یدکی روشن می کنیم تا هوای داخل سیکل خارج گردد.

۴) اگر سیکل یخچال یا اتصالات سرویس، نشتی و رطوبت نداشته باشند حداقل بعد از ۴۰ دقیقه سیکل وکیوم می شود.

۵) علامت وکیوم کامل این است که هوا از پمپ وکیوم یا کمپرسور یدکی خارجی نشود. و همچنین روی ۲۹inHg قرار گیرد و ثابت بماند.

۶) شیر گیج آبی بسته شود و پمپ وکیوم یا کمپرسور یدکی خاموش گردد.

۷) در حدود ۵ دقیقه صبر کنید تا عقربه گیج منحرف نشود و از وکیوم کاملاً اطمینان حاصل کنید.

۸) پمپ وکیوم یا کمپرسور یدکی را از سیکل خارج می‌کنیم و به جای آن ها کپسول مبرد را جهت انجام مرحله شارژ می بندیم.

نکته: 👇

اگر رطوبت در سیکل باشد وکیوم کامل نمی‌شود و باید با گرم کردن محل رطوبت، آن را تبخیر کرد.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

شارژ مبرد

این مرحله بعد از وکیوم کامل سیستم صورت می‌گیرد و آخرین مرحله می باشد. باید توجه داشت که هر سیستم تهویه بعد از اتمام مراحل سرویس باید از ماده مبرد به اندازه کافی پر شود تا باعث ایجاد سرما در کابین مربوطه گردد.

مراحل انجام کار

۱) به جای پمپ وکیوم یا کمپرسور یدکی ماده مبرد را جایگزین می کنیم.

۲) شیر کپسول مبرد را باز میکنیم ولی شیر آبی و قرمز هنوز بسته اند.

۳) شیر قرمز را کمی باز می کنیم تا هوای موجود در حد فاصل شیلنگ تا کپسول خارج گردد (هواگیری گیج).

۴) شیر قرمز را بسته و شیر آبی را باز می کنیم. در این حالت عقربه گیج به سرعت به سمت بالا حرکت می کند.

۵) برای جلوگیری از استهلاک شیر آبی گیج، باید شیر کپسول مبرد را مرتباً باز و بسته کرد تا آرام آرام گاز به سیکل اضافه شود.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

۶) ترموستات دستگاه را روی رنج بالاتر قرار می دهیم تا از ایجاد سرما در اواپراتور اطمینان حاصل کنیم.

۷) میزان درجه گیج فشار مبرد شارژ شده در کولر در فصل تابستان بین ۶۰ تا ۷۵ psi متغیر می باشد.

۸) آمپرمتر انبری را روی رنج مناسب قرار داده و آمپر کمپرسور را طبق آمپر روی پلاک یخچال مطابقت می دهیم.

۹) مرتباً میزان سرمای اواپراتور را تست می کنیم تا جایی که لوله برگشت سرد و عرق کند.

۱۰) در این مرحله، گیج آبی را بسته و با استفاده از انبر کور کن در فاصله ۲ تا ۳ سانتی متری قبل از شیر سوزنی لوله کور کمپرسور را پرس می کنیم.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

۱۱) گیج منیفولد و اتصالات مربوطه را باز می کنیم.

۱۲) با سیم جوش نقره انتهای لوله کور را جوشکاری می کنیم تا مبرد خارج نگردد سپس انبر کورکن را باز می کنیم.

۱۳) محل پرس شده توسط انبر کور کن را برای اطمینان و جلوگیری از شکستن آن با سیم جوش نقره تقویت می کنیم.

مرحله شارژ تمام شد.

۱۴) ترموستات را روی رنج مناسب قرار می دهیم.

۱۵) مرحله شارژ مبرد تمام شد. اما بهتر است یخچال به مدت ۲۴ ساعت زیر نظر تعمیرکار به کار ادامه دهد تا از نظر سرما،. آمپر کمپرسور و عمل کردن ترموستات اطمینان کامل حاصل شود.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

میزان شارژ مبرد در یخچال و فریزر و ‌…

میزان گیج در مرحله شارژ برای دستگاه های سرد کننده که از مبرد R -۱۲ یا R-۱۳۴ a استفاده می کنند به شرح زیر است:

۱- یخچال ها بین ۵ تا ۱۲ psi

۲- فریزرها بین ۳ تا ۱۰ psi

۳- آبسردکن و یخچال های ویترینی بین ۱۰ تا ۲۰ psi

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

(نکته)👇

الف ) سیستم هایی که در خط مایع شیشه رویت دارند می توانیم از شارژ کامل ماده مبرد یا کمبود آن در سیکل با مشاهده مایعی که از زیر شیشه عبور می کند اطلاع پیدا کنیم. اگر ماده سرمازا حاوی حباب باشد دلیل کمبود مبرد است.

ب) پیشگیری از رسیدن مایع مبرد به کمپرسور نهایت اهمیت را دارد. زیرا مایع تراکم پذیر نیست و اگر وارد کمپرسور شود ممکن است سبب شکستن و خرابی سوپاپ ها ، یاتاقان ها و حتی شاتون کمپرسور گردد.

در سیستم ها یی که به جای لوله کور از شیر سرویس بهره می‌برند در مرحله اتمام شارژ مبرد فقط لازم است که ساقه شیر را مخالف عقربه های ساعت تا آخر چرخانده تا مسیر سمت گیج قطع گردد و احتیاجی به جوشکاری ندارد.

مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر

انواع شارژ گاز :

۱) به روش تجربی

روشی که در این مقاله توضیح داده شده همان روش تجربی است که توسط تعمیرکاران مورد استفاده قرار می گیرد. و بر اساس سه پارامتر مهم این روش انجام می گیرد :

الف) آمپر مناسب کمپرسور (بستگی به نوع مبرد و نوع دستگاه).

ب) فشار گیج که همان فشار لوله مکش را نشان می دهد.

ج) برفک زدن اواپراتور

۲) شارژ وزنی

این روش بیشتر در کارخانجات تولید کننده دستگاه های سرد کننده متداول است. و توسط دستگاه اتوماتیک مخصوص شارژ مبرد را بر اساس وزن وارد سیستم می کنند. که این روش دارای راندمان بالا و سرعت عمل بیشتری خواهد بود. اگر بخواهیم در کارگاه ها این روش را عملی کنیم باید یک عدد ترازوی دیجیتالی برای شارژ سیستمهای سرد کننده استفاده کنیم.

در پایان جهت هر گونه راهنمایی و یا تعمیرات می توانید با کارشناسان ما در الوسرویسکار شهریار تماس بگیرید.

تعمیرات انواع یخچال و فریزر در شهریار ، اندیشه ، شهرک شاهد ، شهرک صدف ، امیریه ، وحیدیه ، فردوسیه ، خادم آباد و دیگر نقاط شهریار ، تنها بخشی از خدماتی است که الوسرویسکارشهریار عهده دار آن است.

تلفن های تماس:

021-65318373

09190982640

09331011826

لیست قیمت انواع یخچال و فریزر و ساید

یک دیدگاه در “مراحل شارژ گاز یخچال و فریزر”

Comments are closed.